Royal Lovink Industries B.V. uit de Achterhoek heeft loyaal en betrokken personeel. De emoties liepen dan ook hoog op bij de koninklijke onderscheiding van de toenmalige koningin Beatrix bij het 100-jarig bestaan in 2011. Hoezo nuchtere mensen uit de Achterhoek… Mensen die trots zijn op hún Lovink en vereerd met de zeldzame onderscheiding. De emoties liepen ook hoog op tijdens het effectiviteitstraject met Accezz International. “Mensen staan vaak positief tegenover veranderingen. Het vertrouwde kwijtraken is echter veel lastiger. Dit zorgde in het begin voor de nodige emotie,” zegt Dirk Jan van den Hout, managing director en mede-eigenaar van Lovink. “Het werd tijd dat dit familiebedrijf meer zou halen uit de onderlinge samenwerking en we hebben er daarom voor gekozen het project de naam ‘Fit voor de toekomst’ mee te geven.”
Eeuw-oude ‘oer-kracht’ in samenwerking
Lovink was bij de oprichting in 1911 één van de ruim dertig ijzergieterijen langs de Oude IJssel. In de regio zat er namelijk oer in de grond, een erts waarvan ijzer gegoten werd. Ondertussen wordt er geen erts meer gebruikt, maar werkt Lovink met opgekochte restmaterialen; 100% duurzaam dus. “Accezz heeft ons geholpen met het effectiever werken in ons bedrijfsonderdeel Lovink Technocast. Hier worden gietijzeren pandragers gemaakt voor in het hoge segment. Maar ook oplossingen op maat voor bijvoorbeeld hydrauliek, compressoren en vrachtwagenindustrie. Denk bijvoorbeeld aan een turbomotor voor in een vrachtwagen, die door Lovink zo ontworpen is, dat deze bewezen minder uitstoot.
Hoe cultuur drukt op een productieproces
Medewerkers werken soms al jaren bij het bedrijf. “Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee, al merk je dat, misschien wel doordat Lovink een familiebedrijf is met zo’n lange historie, een bepaalde werkwijze is ontstaan of zelfs ingesleten. Zo sprak men elkaar vóór het effectiviteitstraject van Accezz weinig aan op werkinhoudelijke zaken. En dat is jammer. Je zet elkaar hierdoor niet in elkaars kracht,” licht Dirk Jan toe. “Voorwaarde voor een organisatiecultuur waar dit wel gebeurt, is dat je weet waar je elkaar op kunt aanspreken en voor welke doelstellingen je samen gaat.” Om deze reden heeft Accezz onder meer een productiemanagementsysteem geïmplementeerd, waardoor bijvoorbeeld ingeplande werkzaamheden, uitstaande orders en in te zetten manuren inzichtelijk zijn. Lovink werkt hierdoor op de ‘Plan-Do-Check-Act’-manier, wat continue verbetering van werkprocessen mogelijk maakt.
Bevroren planning…
Ook werkt Lovink sinds de komst van Accezz zoveel mogelijk met een bevroren planning. “Het gieterijproces heeft een bijzonder groot aantal parameters. Het is een hele kunst om al deze parameters zodanig binnen bandbreedtes te houden dat er foutloze producten mee gemaakt worden. Dat maakt het vak van ijzergieten juist zo uitdagend en veel meer dan alleen een productieproces; het heeft namelijk een groot effect op de planning van de bewerkingen die erna volgen. Voorheen renden een paar mensen dan ook elke dag hun benen uit het lijf om constant de planning aan te passen. Nu is deze veel vaster, zodat mensen veel productiever zijn. Ze weten wat komt en weten waar ze tijdens de week aan werken.”
Altijd ruimte voor verbetering
Een rondje over de werkvloer van Lovink was altijd al fascinerend en spreekt tot de verbeelding. Na de komst van Accezz is er tijdens dit rondje een aantal zaken veranderd: “Zie je deze planborden? Soms zijn dit soort tools nog beter dan hun digitale variant. Het is inzichtelijk wat er van iedereen wordt verwacht. En wat je ook zou kunnen merken, is dat er gewoon efficiënter wordt gecommuniceerd. Werkoverleggen zijn bijvoorbeeld een stuk effectiever geworden. We verwachten de komende tijd in het verlengde hiervan zelf ook nog veel slagen te kunnen maken.”, vertelt Dirk Jan. “Ook zie je nu supervisors rondlopen. Functies die gecreëerd zijn door Accezz en die ervoor zorgen dat de aansturing beter verloopt en dat er meer structuur is in de werkprocessen.”
Continue innovatie aan de Oude IJssel
Hoe noodzakelijk was het Accezz-traject voor Lovink? “Lovink is de afgelopen jaren hard geraakt door de crisis, de ‘dubbele dip’ is opgetreden en we hebben veel maatregelen moeten nemen. Daardoor is de samenhang in werk en processen onder druk komen staan. Daarnaast is er het laatste jaar veel geïnvesteerd in het actualiseren van het machinepark. Al met al reden genoeg om met een professionele club in zee te gaan om alles weer in zijn verband te brengen en ‘strak te trekken’. Accezz geeft van te voren een financiële verantwoording, wat ons over de streep heeft gehaald. We zijn weer fit voor de toekomst!”
Dirk Jan van den Hout blijft vooruit kijken en borduurt voort op het succes van het effectiviteitstraject met Accezz. Als initiator van een Masterclass ‘Smart Industry & Business Modeling’ voor industrie in de regio, gaat Dirk Jan met andere industriëlen uit de regio binnenkort naar Silicon Valley. Daar gaan ze onder andere onderzoeken hoe industriële processen versterkt kunnen worden door gebruik te maken van technologische ontwikkelingen zodat deze nog efficiënter, flexibeler en kwalitatief beter worden. Daarnaast zal gekeken worden naar zaken als management, aansturing, cultuur en dergelijke. Lovink initieert hiermee de volgende fase in ‘Fit voor de toekomst’!