“Bovenstaand citaat van Peter Drucker vind ik tekenend voor de meeste verandertrajecten. Veranderen is geen tijdelijk bezuinigingstrucje, maar moet in het DNA kruipen van je organisatie. Daarom hebben we na een ‘pilot’ in het verhogen van productiviteit en kwaliteit binnen deze teams met Accezz besloten om te investeren in een verbetertraject op alle onderdelen in onze vijf regio’s. Ik geloof niet in ‘olievlekken’, waarbij in het meest positieve scenario de ene afdeling een beperkt deel van het gedachtengoed aanneemt van de andere afdeling”, aldus Sam Schoch, lid Raad van Bestuur van Middin; een organisatie in gehandicapten- en ouderenzorg. “Medewerkers zijn vooral loyaal aan cultuur en niet aan strategie. Zaak om de nieuwe strategie eigen te maken en onderdeel te maken van onze cultuur. Dat kan, mijns inziens, alleen met 100% focus.”
Het gevaar is dat het alleen over geld gaat.
Middin gelooft in de eigen kracht van mensen. Dit geldt niet alleen voor de 2.600 medewerkers, maar dit credo geldt zeker ook voor de 4.400 cliënten die zo goed als het gaat de regie op hun eigen leven houden. “Door veranderingen in de zorg werden wij gedwongen om met minder mensen dezelfde kwaliteit te bieden. Het gevaar is dat dit soort trajecten alleen over geld gaat; het moet de cliënt echter ook wat brengen”, stelt Sam Schoch. “Wij gunnen onze cliënten zoveel mogelijk grip op hun eigen leven. Het is allang bekend dat dit leidt tot een langer en, belangrijker nog, een gelukkiger leven van onze cliënt. Ik zie het als een goed teken dat we toch per locatie gemiddeld de vastgestelde 10% konden bezuinigen op personele kosten en dat we tegelijkertijd vanuit cliënten ook positieve geluiden hebben gehoord. Kortom, onze kwaliteit ís gelijk gebleven en in veel gevallen zelfs verhoogd.”
Kleine wasjes, grote wasjes
Er is een groot aantal resultaten dat de cliënt zeker niet ontgaan kan zijn. Zo wordt er op een aantal locaties weer vers gekookt in plaats van een opgewarmde kant-en-klaar maaltijd.
Op andere locaties is het aantal activiteiten voor de cliënt toegenomen: er is bijvoorbeeld meer tijd om te wandelen of te fietsen. “Medewerkers begrijpen goed dat organiseren bijdraagt aan goede zorg en vaak weet men zelf ook wel hoe. Maar soms is het nodig hulp van buiten te krijgen om ervoor te zorgen dat mensen de dialoog aangaan. En resultaat zit ‘m soms in kleine dingen. Eén medewerker zocht al jaren elke maandagochtend naar de waskar en baalde daar flink van. Dat is nu uitgesproken en de waskar staat op een vaste plaats. Hierdoor begint iemands dag of week al anders. Door nog een aantal van dit soort zaken, zoals het efficiënter inrichten van overdracht, het terugbrengen van onnodige pauzes en het anders inrichten van piek- en daluren, wordt er een stuk efficiënter gewerkt. Een eye-opener bij zorgbegeleiders was dat je niet hoeft te berusten in zaken die beter kunnen, maar dat je er zelf wat aan kunt doen. Dit eigenaarschap en deze verantwoordelijkheid van medewerkers sijpelt door in de ziel van onze organisatie”, aldus een enthousiaste bestuurder.
‘Steeds beter’ – werkwijze
Hoe Middin ervoor zorgt dat ze de gekozen koers blijft varen? “Wat ik elke organisatie aanraad, is om tools en technieken van een verandertraject eigen te maken en te integreren in je eigen identiteit. Wij hebben het traject met Accezz bijvoorbeeld het ‘Steeds Beter Traject’ genoemd, zodat het onderdeel uitmaakt van onze werkwijze, ons jargon en ons DNA. En belangrijker nog, Accezz heeft vanaf het begin vijf van onze eigen mensen gecoacht in de methodiek. Deze vijf mensen, die nu fulltime aangesteld zijn als ‘steeds-beter-coach’, zullen de werkwijze van Accezz na afronding voortzetten. Zij zorgen ervoor dat er volgens het door Accezz geïmplementeerde en door ons eigen gemaakte managementsysteem gewerkt blijft worden, dat mensen elkaar blijven aanspreken en dat de cliënt voorop blijft staan. Dat vind ik ook het mooiste aan de werkwijze van Accezz.”